Aladár portré

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Csiszolástechnika a faszobrászatban

Ebben a témakörben is igyekszem összegyűjteni és ismertetni a legujabb és leghatékonyabb megoldásokat. A faszobrászkodásban nagyon sok a csiszolási feladat. Lehetőleg faragás előtt ne csiszoljuk a faragandó felületet, mert megtelik csiszoló szemcsével és sokkal gyakrabban kell élezzük a faragószerszámokat. A faszobrászat során erősen profilirozott felületeket kell csiszolnunk és ezt megelőzően sokszor még különböző profil ráspolyokat is igénybe kell vegyünk. Vannak nagyon jó kézi és gépi ráspolyok is.

Gépi ráspolyokKézi ráspolyok

Tehát amit tudunk vésőkkel kinagyolunk, utána ráspollyal alakítjuk és ezután jön a csiszolás. Csiszoláshoz is nagyon sok praktikus uj fejlesztésű csoda áll rendelkezésre. Mivel itt az erősen profilirozott felületeket kell csiszolni érdemes kipróbálni az erre a célra kifejlesztett csiszolószerszámokat mint például a quickwood. A kézi csiszolás nagyon fárasztó és sok időt igénylő feladatának könnyítésére, sok esetben kiváltására született ez a megoldás. a lényege, hogy a csiszoló lapkák vékony csikokban vannak rögzitve a tengelyhez és így követeik a csiszolásra szánt profilok alakját.

Quick wood

Ebbe a témába nem is mennék bele mélyebben mert az itt mellékelt weboldalon minden megtalálható. Fontosnak tartom bemutatni a Kingspor által hasonló céllal gyártott lepkecsiszolót amit szintén ajánlok kipróbálásra.

Lepkecsiszoló

 

Szalagcsiszoló használatára is elég gyakran sor kerül. Ha valaki nem ismerné van egy nagyon jó radir ami megsokszorozza a csiszolópapir élettartamát. A Kálmán KFT nél beszerezhető ez is. A használt papirhoz nyomjuk a szalag müködése közben és kitisztítja a berakódott forgácsokat. Nem ritkán olyan apró felületeket is kell csiszoljunk amikre ezek az eszközök nem alkalmasak. Ilyenkor lehet próbálkozni a dremmel vagy hasnló kis marokcsiszolókkal amelyekhez szintén beszerezhetőek a pici lepkecsiszolók. Ha ezzel sem tudjuk megoldani akkor marad a profil fa amire csiszolóvásznat rögzítünk és ez mindent megold. Még nagyon hasznosak lehetnek a speciális müanyag forgókefék amelyek szintén simítják, egyengetik a felületet. Az eddigi csiszolás főleg a profilok kialakítását célozta meg. Most pedig a felületvédelem előkészítésének csiszolási fogásai...

A végső minőség szempontjából leglényegesebb a felület minél gondosabb előkészítése. Sokan azt hiszik, hogy a megmunkálási hibák felületkezeléssel eltüntethetők. Ennek inkább a fordítottja az igaz.

A szerkezeti megmunkálás után a végleges méretek és a felület előkészítése csiszolással történik.
A csiszolóanyagok felépítése

  • Hordozóréteg (papír vagy vászon)
  • Kötőanyag (gyanta vagy/és ragasztó)
  • Szemcse (korund, alumínium-oxid, szilícium-karbid)

Különböző alapanyagok csiszolására más-más felépítésű csiszolóanyagok léteznek, célszerű a csiszolóanyag gyártó tanácsát kikérni.
A csiszolóanyagokat finomságuk szerint (mm2-re eső csiszolószemcse szám) szerint csoportosítjuk. Ezt P-vel jelöljük. A faiparban használatos csiszolóanyagok P24-P1000-ig terjednek.

Felületkezelés előtt a csiszolás célszerűen 3 lépésben történik:

  • Első lépésben egy durva (P60-P80) csiszolás során a geometriai méretek pontos kialakítása, a felületi egyenlőtlenségek egalizálása (pl. gépnyomok eltüntetése) történik.
  • Második lépésben egy finomabb (P100-P120) csiszolással a durva csiszolás karcolásait tüntetjük el.
  • Harmadik lépésben P150-P180-as finomsággal csiszolunk a felület egységesebbé tétele miatt. Ezt a lépést nem mindig szeretik elvégezni, holott a végső minőség javulásán túl jelentős alapozó lakk csökkenést is jelent (túl durva csiszolás túlzott felületkezelő anyag behatolást eredményez, míg túl finom felületen „elfut” az anyag)

Mart MDF lapok csiszolását finomabb (P220) csiszolóval érdemes befejezni.
Felület előkészítő csiszolást célszerű a felületkezelés napján elvégezni (dagadási, száradási problémák miatt).
A technológiai legömbölyítéseket-a munkadarab éleinek elvétele az egyenletes lakkfilm vastagság érdekében- ebben a lépésben kell elvégezni, feltéve ha a korábbi megmunkálásoknál nem lett elvégezve

A felület közti csiszolás (P220-P1000) minden alapozó réteg felhordása után szükséges (kivéve az un. „nedves a nedvesre” eljárást), a felületi simaság és a következő rétegek jó tapadása miatt.

 

Témakörben ajánlott oldalak
Csiszolástechnika, Kálmán KFT
Quckwood
Klingspor
Csiszoló kefék
 
    
 
  Ablakszigetelés Budapesten és Pest megyében: www.ablakszigeteles.net