Aladár portré

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Vésők élezése

Az élezés és különösen a profilvésők élezése elég komplex feladat. Ez régebben főleg különböző finomságú kézi kövekkel történt.

Élezokö

Az igazán kíméletes és tartós élezés kövekkel, bőrszíjon történik, de ez nagyon hosszadalmas. Legalább 1000-6000 szemcsefinomságú köveket szerezzünk be. Hozzá lehet jutni különböző profilkövekhez is, ami nagyon magkönnyíti az élezést.

Kónikus köProfilkö

Az utóbbi évtizedekben az élező szakma, és technika is nagyon sokat fejlődött. Az élezés legkritikusabb része a köszörülés, amikor elégethetjük az él szalagot és ez által elveszíti a hőkezelt tulajdonságait, kilágyul az acél. Erre kell a legnagyobb figyelmet fordítani, mert ezt csak újra hőkezeléssel lehet helyre hozni. Köszörűt csak a legextrémebb esetben használjunk, amikor nagyon csorbás vagy sérült az él szalag...

LepkecsiszolóÉlezoeszközök

Csodálatos lepkecsiszoló korongok, polir korongok állnak rendelkezésre. A lepkecsiszoló nagy előnye, hogy ventilátorként folyamatosan hűt és nem kemény, mint a köszörűkő, ezáltal nehezebben éget.

Köszörugép

A profilvésők alakjához is jobban alkalmazkodik. A faszobrászatnál nagyon változatosak a használt profilvésők. Az íves és ékvésők belső éleihez érdemes egy 12 mm-es filckorongot alkalmazni, zöld polir pasztával. Mindig a belső élet tükrösítsük, fényezzük ki és utána a külsőt, mert azt könnyebb. A lepkecsiszoló, és polir korong is el tudják égetni az élet. Ezek használatakor is ajánlott gyakran lehűteni vízben a véső élét.

.Belso él csiszolás


Témakörben ajánlott oldalak
Minden ami fafaragás
Késélezés
 
 
    
 
  Ablakszigetelés Budapesten és Pest megyében: www.ablakszigeteles.net