Aladár portré

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

A fafaragásról

A fafaragás olyan alkotó tevékenység amit bármelyik korosztály elkezdheti, nem igényel nagyon nagy felszerszámozottságot, különösen a kezdeteknél, és hatalmas lelki feltöltődést, kielégülést okoz. A fafaragás ami egyaránt tekinthető kézműipari tevékenységnek és művészetnek egyidős az emberiséggel, és a világ minden táján elterjedt. Számtalan használati eszköz készül faragással, de gyakran alkalmazzák díszítmények létrehozására is utóbbiak az épületszerkezeti elemektől az absztrakt szobrokig bárhol megjelenhetnek.

Úgy tartják, hogy a fafaragás során a faragó a fában már meglévő formát bontja ki a szerszámaival, vagyis nincs más dolga, mint eltávolítani a felesleget. Vannak faragók, akik rendkívül ügyesen készítenek el bármilyen kívánt formát, viszont képtelenek arra, hogy saját maguktól bármit is megtervezzenek. Ugyanakkor léteznek olyanok is, akik kiváló tervezők, azonban már egy egyszerű tagozat kifaragása is nehézséget okoz számukra. A kettő közötti átmenetet képviselők persze széles skálán mozognak; az alkotók képességei a lelkiismeretes iparosmester és a valódi művész között lehetnek. A fafaragás azonban nem csak a művészek és a kézműves mesteremberek kiváltsága: ez a lehetőség nyitva áll minden olyan ember előtt, aki fával szeretne dolgozni...

A fafaragás művészete, úgy tűnik, egyidős az emberiséggel. A világ minden táján, minden korban készültek fából formált tárgyak és díszítmények; néha egészen egyszerű, primitív eszközökkel fantasztikus alkotásokat hoztak létre. A faragott tárgyakat gyakran rituális vagy vallási célra használták, illetve a gazdagság és a hatalom kifejezőeszközeként szolgáltak. Sokszor persze a faragás pusztán esztétikai okból készült.

Őseink már több tízezer éve készítettek faragott tárgyakat, gondoljunk csak az olyan, paleolitikum kori szobrocskákra, mint a Willendorfi vagy a Lespugne-i Vénusz. Márpedig ha megmunkálták a mamutagyarat, a rénszarvasagancsot és a követ, biztosan készítettek sokkal köny-nyebben előállítható fafaragásokat is. Sajnos azonban nem maradtak fenn fából készült tárgyak a régi korokból, hiszen a fa rendkívül érzékeny anyag, könnyen megtámadják a gombakártevők, a rovarok, a tűz. Még néhány száz évet is csak kedvező körülmények esetén vészel át.
Az ókori egyiptomiak fabútoraiból szerencsére fennmaradt néhány példány a királysírokban, és ránk maradt legalább egy, faragott lábakkal készült szék a hellenizmus korából (i. e. 4-1. század). Európában a középkorban a folyamatosan beözönlő hódítók hatalmas pusztítást vittek végbe. Hiszen míg a kisebb méretű értéktárgyakat el lehetett ásni, elrejtve így őket a fosztogatók elől, ugyanezt a gyönyörű, faragott bútordarabokkal nem lehetett megtenni.
A 11-12. századi skandináv templomok csodálatos díszítményei arról tanúskodnak, hogy a keresztény kultúra átvette a pogány díszítőmotívumokat. Ezek a kelta motívumok nagy hasonlóságot mutatnak az illusztrált kéziratok díszítményeivel.

 
Témakörben ajánlott oldalak
Minden ami fafaragás
Kopjafaák, fejfák
Faragósuli
Faragókönyv cserkészeknek
 
 
 
 
 
    
 
  Ablakszigetelés Budapesten és Pest megyében: www.ablakszigeteles.net