:: VÉSŐK ANYAGA
:: VÉSŐK ÉLEZÉSE
:: VÉSŐK TÁROLÁSA
:: ÉLLENYOMATOK
:: VÉSŐTÍPUSOK
:: FARAGÓKÉSEK
:: GALÉRIA
Élezésnél nagyon vigyázzunk mert a szerszámok gondosan vannak hőkezelve. Ha köszörüljük gyakran hütsük mert ha olyan mértékben felmelegszik, hogy valamilyen markáns elszineződés jelenik meg az élszalagon máris kilágyul és nem lesz éltartó a vágófelület.

Nem is szükséges köszörülni, egyre finomodó élezőkövekkel huzzuk fel az élet és a legvégén a régi székely faragók módszerével, kifeszített borjubőrre cigarettahamut szórva és ezt bepetróleumozva sorjázzuk le a véső élet. Ennél a mozzanatnál már ne körkörös hanem csak hosszirányú mozdulatokkal dolgozzunk, mindig a nyél fele vagy az élszalag felől huzva. Ha nem állnak rendelkezésünkre különböző finomságú, szemcsenagyságú kövek a célnak tökéletesen megfelel egy butorlapra vagy üveglapra ragasztott csiszolópapir. Persze itt is egyre finomodó szemcseszerkezetet használunk 100 as-tól haladva a 400 as-ig. A mai csiszoló vásznak már azszerint is különböznek egymástól, hogy milyen anyag csiszolására gyártották öket. Olyannyira, hogy a keményfához és puhafához teljesen különböző kötőanyagot használnak. A vésőkhöz a legkeményebb anyaghoz gyártott csiszolópapirt válasszuk.

Az élezésnél vegyük figyelembe, hogy puha vagy keményfa faragására készülünk. Minél puhább a fa pl. hárs, annál hegyesebb az élszög. Kényelmes élezési módszer a rongykorong, vagy filckorong és pasztával történő élezés. Egyenes vésőket és a profilvésők külső élét lehet rongykoronggal, a profilvésők belső élét csak a megfelelő profilra kialakitott filckoronggal szabad élezni.

Használjunk sötétzőld csiszolópasztát és a rongykorongnak csak egyik sarkát pasztázzuk. A tisztánmaradt rongyfelülettel finiszálunk, tükrösítünk. Hosszú ideig ne tartsuk a vésőt a rongyhoz nyomva mert legömbölyítjük az élet vagy tulmelegszik és visszalágyul az anyag.

Az élezendő szerszámot a korong sugarára merőlegesen tartjuk ellenkező esetben elnyaljuk az élet.

Mindenféle kések, vésők, ollók élezését vállaljuk. Bővebben a http://www.keselezo.tudos.info/ oldalon